zaterdag 7 november 2009

oktober: Wereldmissiemaand


De oktobermaand is de maand van de missie. In heel de christelijke wereld zal men zich rond missie, missionarissen en missionaire samenwerking informeren, bidden en inzetten.


"Zoals de hemelse Vader zijn Zoon in de wereld zond, zoals Jezus zijn apostelen de wereld rond zond, zo zendt de kerk ons allen uit om missionarissen te zijn op de plaats waar de Heer ons op deze wereld plaatste.


Gedurende twintig eeuwen heeft het Christendom wereldwijd getracht Jezus en zijn Evangelie aan te bieden aan de volkeren.Er is hard gewerkt, maar twee derden van de wereldbevolking heeft er nog geen kennis van."


Wie was Pater Damiaan?
Pater Damiaan is in 1840 geboren in het dorpje Tremelo (B). Hij is opgegroeid op een boerderij. Arm waren ze niet. Jozef was eigenlijk een heel gewone jongen. Na de lagere school hielp hij mee op de boerderij. Later werd Jozef steeds zekerder van zijn grote droom, hij wou het klooster in gaan. Jozef werd broeder bij de Paters van de Heilige Harten in Leuven. Sindsdien heette hij Damiaan.Maar hij wilde priester worden!Daarom begon hij Latijn te leren. Toen hij de taal echt goed kende, mocht hij voor priester leren van zijn oversten. Daarvoor moest hij wel naar Parijs gaan.

Zijn broer zou als missionaris vertrekken naar Hawaï (een groep van 12 eilandjes). Maar hij werd erg ziek. Daarom ging Damiaan mee in de plaats van zijn broer. Hij wilde namelijk iets doen voor de mensen die het niet zo goed hebben! Zo vertrok hij in 1863 naar Honolulu.Hij is een hele tijd op Hawaï¨gebleven: negen jaar in totaal! Hij werd er ook tot priester gewijd.


Vroeger had men veel schrik van een ziekte: lepra. Men wilde niet besmet worden en daarom werden de melaatsen naar het eilandje Molokai gebracht en daar afgezet.
Toen Damiaan in 1873 hoorde over de onmenselijke toestanden op Molokai, was hij de eerste die zei: "ik ga."

Jarenlang heel hard werken. Damiaan wou de melaatsen met alles helpen, terwijl hij rustig zijn pijp rookte om de stank te kunnen verdragen. Hij zorgde er voor dat ze meer eten en betere kleren kregen. Stilaan kregen de melaatsen ook het gevoel dat ze meetelden. Damiaan heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat ze een pijpleiding aanlegden, om water af te tappen uit een bron 800 meter buiten het dorp. Het had hem veel brieven gekost om de buizen te krijgen.Dankzij zijn werk kregen mensen over de hele wereld meer aandacht voor Molokai en lepra. Er kwamen veel bezoekers, zelfs de koningin van Hawaï! Ze wilden zien wat pater Damiaan daar allemaal deed. In de kranten werd veel over hem geschreven. Er kwam zelfs een dokter op het eiland wonen. Damiaan werkte rustig voort. Hij bouwde een tehuis voor melaatse weesmeisjes, één voor jongens, een nieuwe kerk en een school. Hij heeft ook het hospitaal hersteld.Op 15 april 1889 is Pater Damiaan aan lepra gestorven. Hij was toen 49 jaar oud.






Paus Benedictus XVI heeft 11 oktober 2009, tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. pater Damiaan ( Jozef De Veuster) heilig verklaard. Hij wordt patroonheilige van de aidspatiënten.

Na afloop van de plechtigheid hadden koning Albert II en koningin Paola nog een korte ontmoeting met de paus.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten