zondag 13 maart 2011

carnaval


De juf vroeg mij of ik een les rond carnaval wilde geven.

Mijn doelen waren:

- De leerlingen kunnen in eigen woorden vertellen wanneer en waarom er carnaval wordt gevierd.

- De leerlingen kunnen verwoorden hoe ze vroeger carnaval vierden.

- De leerlingen kunnen in eigen woorden vertellen wat er op Aswoensdag gebeurt.

- De leerlingen kunnen 7 plaatsen aanduiden op de kaart waar carnaval uitbundig wordt gevierd.


Bij de leerplandoelen, kwam ik uit op:

5.2.2.11: Kinderen verkennen de veertigdagentijd als een periode van inkeer en solidariteit.


Sommige leerlingen konden me duidelijk vertellen dat carnaval een katholiek feest is dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Om middernacht vangt de vastentijd aan van de 40 dagen tot Pasen.


Het vieren van carnaval vroeger vonden ze leuk om te horen. De jeugd ging destijds langs de deuren met de rommelpot of foekepot (aardenpot met gedroogde varkensblaas met een stukje riet erin gestoken. ) Met liedjes vroegen ze om eten. Snoepjes deden ze in een "vastentrommeltje."


Sommige kinderen gingen nog steeds een 'askruisje' halen in de kerk, als teken dat je zonden zijn vergeven en als herinnering aan de betrekkelijkheid van het leven. ("Uit as ben je ontstaan, tot as zul je wederkeren."


De oorsprong van carnaval is niet helemaal duidelijk. Een aannemelijke theorie is dat het feest van de Grieken afkomstig is. Zij vierden eind februari een driedaags feest ter ere van Dionysus. Afbeeldingen van deze god van de wijn werden op een scheepskar ("carrus navalis") afgebeeld.


De kerken besloten er op positieve wijze gebruik van te maken. Zij verbonden het feest aan de Vastenavond. De naam carnaval zou in dit verband afkomstig zijn van het Latijnse carna vale (vaarwel vlees).


Met behulp van de atlas, mochten de kinderen per twee, verschillende plaatsen opzoeken waar men uitbundig carnaval viert.

( Les masqués in Bassenge, de Gilles de Binche, De Blancs-Moussis in Stavelot, 't Mooswief in Maastricht, de optocht in Keulen, de carnaval in Ventië en de carnaval in Rio de Janeiro.

1 opmerking: