woensdag 16 december 2009

Zwarte schaap



"Het leven valt niet altijd mee, als je anders bent dan de rest. Het enige zwarte schaap in een kudde witte wol. Wie anders is, valt op. En wie opvalt, krijgt vaker commentaar. Kijk maar naar de uitdrukking ‘het zwarte schaap van de familie’. Als dat over je wordt gezegd, is je familie vast niet erg blij met je anders-zijn."


Myra kwam vandaag met een mooie kerstkaart thuis die ze van Kyra had gekregen. Kyra zit bij haar in de klas. Ze vertelt me dat ze zo een medelijden heeft met dit meisje. De ouders van Kyra zijn gescheiden en kijken helemaal niet naar haar om.
Als ze een spreekbeurt moeten voorbereiden, moet Kyra het altijd helemaal alleen doen waardoor haar cijfer altijd lager ligt dan de gemiddelde van de klas.
Ze komt s'ochtends altijd alleen aangewandeld en vertrekt s'middags altijd alleen terug naar huis. "Ik vind haar zo zielig!" zegt Myra. "Tijdens de pauze staat ze wel bij ons maar ze heeft niet echt een beste vriendin zoals ik en Lindsey!" Als de jongens de meisjes moeten pakken dan staat ze altijd alleen.
Ze kijkt me aan alsof ze het over een hond uit het asiel heeft die wekenlang op zijn baasje wacht.
Ook zie ik boosheid in haar ogen, het onbegrip dat zoiets kan bestaan.
Ik zeg tegen haar:" Kon ik maar mama en papa terug halen, dan kon Kyra bij ons komen wonen en dan zou iedereen blij zijn." Myra lacht even maar weet dat dit onzin is. Ze zegt tegen me:
"Dan zit ik nog liever in mijn situatie dan in die van Kyra." Ik sta even stil van haar opmerking en bewonder haar kijk op deze situatie. Iemand vinden die zieliger is dan haar...want zoals ze de hele dag zegt:" Ik ben niet zielig!"


Daar ik nog iets over het leerplan moest schrijven ben ik gaan zoeken welk leerplan hierbij zou kunnen horen.


Ik kom uit op B.2 verbondenheid met anderen. Bij het tweede cyclus gaat het over "anders zijn, ontmoeting". Ik zie een cirkelschema. Dit is een algemene voorstelling van het onderwerp. De tekstblokjes die erbij horen verwijzen naar de doelen van het onderwerp.
Omgaan met anders zijn ( kinderen gaan op een eigen manier om met verschillen) - De Bijbel over omgaan met anders zijn ( Kinderen ontdekken in de Bijbel hoe God mensen inspireert bij het omgaan met mensen die anders zijn) - Verscheidenheid als rijkdom ( kinderen ontdekken verscheidenheid als een rijkdom) - Verschillen tussen mensen en beleving van alledag (kinderen ervaren dat mensen verschillen en dat dit verschillende gevoelens oproept).
De cirkel heeft geen begin, einde of richting. Je kunt dus bij ieder tekstblokje beginnen.


Ik zie een situering die me kan uitleggen wat dit onderwerp in het leven van kinderen kan betekenen en wat christenen daarbij kunnen aanbrengen vanuit hun geloof.
Verschillen kunnen echt leuk zijn, ze zijn er vaak nieuwsgierig naar. Soms zijn ze bedreigend, veel hangt af van de wijze waarop de kinderen zichzelf zien in vergelijking met anderen.
Vanuit de verschillen tussen henzelf en andere mensen leren ze zichzelf en hun eigenheid beter kennen.
Christenen vinden inspiratie in de houding van Jezus. Alle mensen kinderen zijn van God. Het is boeiend voor kinderen om te weten hoe Jezus omgaat met het anders zijn, vooral wanneer die anderen uitgesloten worden zoals bijv. melaatsen, zieken, zondaars, Samaritanen, en andere niet-joden. Hierdoor groeien kinderen naar een houding van waardering voor elke mens, ook al is dit soms moeilijk.


Ik zie de doelen van dit onderwerp. Ze geven de richting aan waarin het leerproces van de kinderen dient te gaan.
- kinderen ontdekken dat er verschillende zijn tussen mensen
- Kinderen vergelijken de manier waarop mensen omgaan met het anders zijn van zichzelf en van anderen.
- Kinderen ontdekken hoe men in de Bijbel omgaat met mensen die meestal als "anders" of "vreemd" worden gezien.
- Kinderen voelen zich uitgenodigd om zelf de verscheidenheid van mensen als eens rijkdom te beleven.


Tenslotte zie ik de basistaal. Dit zijn een aantal woorden of uitdrukkingen die belangrijk zijn om het onderwerp in christelijk perspectief ter sprake te brengen. Kinderen kunnen er geleidelijk aan mee vertrouwd en de betekenis ervan ontdekken.
ontmoeten, negeren, uitsluiten, respecteren, waarderen, discrimineren, anders, vreemd, samenwerking, tegenwerking, verdraagzaamheid, onverdraagzaamheid, kinderen van God.


Ik sta een beetje versteld dat dit boek mijn situatie tot in de puntjes verwerkt heeft. Ik vind het overzichtelijk door de gele bladzijdes. Ik moet alleen uitzoeken wat ze bedoelen met 1e. 2e en 3e cyclus.


Via de Thomas web-pagina vind ik ook mijn antwoorden:
Een eerste krachtlijn maakt duidelijk op welk punt alle onderwerpen aansluiten bij de groei van kinderen: groeien vanuit geborgenheid (eerste cyclus), groeien in verbondenheid (tweede cyclus), groeien met kracht (derde cyclus). De tweede krachtlijn kijkt naar de kinderen, zoals zij tussen andere mensen opgroeien: wij-ik-wij (eerste cyclus), jij-ik-jij (tweede cyclus), zij-ik-zij (derde cyclus). Daarop volgt een krachtlijn vanuit de kern van het christelijk geloven. God is op verschillende wijzen aanwezig in heel dit proces: Vader (eerste cyclus), Zoon (tweede cyclus) en heilige Geest (derde cyclus).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten