woensdag 16 december 2009

Zwarte schaap



"Het leven valt niet altijd mee, als je anders bent dan de rest. Het enige zwarte schaap in een kudde witte wol. Wie anders is, valt op. En wie opvalt, krijgt vaker commentaar. Kijk maar naar de uitdrukking ‘het zwarte schaap van de familie’. Als dat over je wordt gezegd, is je familie vast niet erg blij met je anders-zijn."


Myra kwam vandaag met een mooie kerstkaart thuis die ze van Kyra had gekregen. Kyra zit bij haar in de klas. Ze vertelt me dat ze zo een medelijden heeft met dit meisje. De ouders van Kyra zijn gescheiden en kijken helemaal niet naar haar om.
Als ze een spreekbeurt moeten voorbereiden, moet Kyra het altijd helemaal alleen doen waardoor haar cijfer altijd lager ligt dan de gemiddelde van de klas.
Ze komt s'ochtends altijd alleen aangewandeld en vertrekt s'middags altijd alleen terug naar huis. "Ik vind haar zo zielig!" zegt Myra. "Tijdens de pauze staat ze wel bij ons maar ze heeft niet echt een beste vriendin zoals ik en Lindsey!" Als de jongens de meisjes moeten pakken dan staat ze altijd alleen.
Ze kijkt me aan alsof ze het over een hond uit het asiel heeft die wekenlang op zijn baasje wacht.
Ook zie ik boosheid in haar ogen, het onbegrip dat zoiets kan bestaan.
Ik zeg tegen haar:" Kon ik maar mama en papa terug halen, dan kon Kyra bij ons komen wonen en dan zou iedereen blij zijn." Myra lacht even maar weet dat dit onzin is. Ze zegt tegen me:
"Dan zit ik nog liever in mijn situatie dan in die van Kyra." Ik sta even stil van haar opmerking en bewonder haar kijk op deze situatie. Iemand vinden die zieliger is dan haar...want zoals ze de hele dag zegt:" Ik ben niet zielig!"


Daar ik nog iets over het leerplan moest schrijven ben ik gaan zoeken welk leerplan hierbij zou kunnen horen.


Ik kom uit op B.2 verbondenheid met anderen. Bij het tweede cyclus gaat het over "anders zijn, ontmoeting". Ik zie een cirkelschema. Dit is een algemene voorstelling van het onderwerp. De tekstblokjes die erbij horen verwijzen naar de doelen van het onderwerp.
Omgaan met anders zijn ( kinderen gaan op een eigen manier om met verschillen) - De Bijbel over omgaan met anders zijn ( Kinderen ontdekken in de Bijbel hoe God mensen inspireert bij het omgaan met mensen die anders zijn) - Verscheidenheid als rijkdom ( kinderen ontdekken verscheidenheid als een rijkdom) - Verschillen tussen mensen en beleving van alledag (kinderen ervaren dat mensen verschillen en dat dit verschillende gevoelens oproept).
De cirkel heeft geen begin, einde of richting. Je kunt dus bij ieder tekstblokje beginnen.


Ik zie een situering die me kan uitleggen wat dit onderwerp in het leven van kinderen kan betekenen en wat christenen daarbij kunnen aanbrengen vanuit hun geloof.
Verschillen kunnen echt leuk zijn, ze zijn er vaak nieuwsgierig naar. Soms zijn ze bedreigend, veel hangt af van de wijze waarop de kinderen zichzelf zien in vergelijking met anderen.
Vanuit de verschillen tussen henzelf en andere mensen leren ze zichzelf en hun eigenheid beter kennen.
Christenen vinden inspiratie in de houding van Jezus. Alle mensen kinderen zijn van God. Het is boeiend voor kinderen om te weten hoe Jezus omgaat met het anders zijn, vooral wanneer die anderen uitgesloten worden zoals bijv. melaatsen, zieken, zondaars, Samaritanen, en andere niet-joden. Hierdoor groeien kinderen naar een houding van waardering voor elke mens, ook al is dit soms moeilijk.


Ik zie de doelen van dit onderwerp. Ze geven de richting aan waarin het leerproces van de kinderen dient te gaan.
- kinderen ontdekken dat er verschillende zijn tussen mensen
- Kinderen vergelijken de manier waarop mensen omgaan met het anders zijn van zichzelf en van anderen.
- Kinderen ontdekken hoe men in de Bijbel omgaat met mensen die meestal als "anders" of "vreemd" worden gezien.
- Kinderen voelen zich uitgenodigd om zelf de verscheidenheid van mensen als eens rijkdom te beleven.


Tenslotte zie ik de basistaal. Dit zijn een aantal woorden of uitdrukkingen die belangrijk zijn om het onderwerp in christelijk perspectief ter sprake te brengen. Kinderen kunnen er geleidelijk aan mee vertrouwd en de betekenis ervan ontdekken.
ontmoeten, negeren, uitsluiten, respecteren, waarderen, discrimineren, anders, vreemd, samenwerking, tegenwerking, verdraagzaamheid, onverdraagzaamheid, kinderen van God.


Ik sta een beetje versteld dat dit boek mijn situatie tot in de puntjes verwerkt heeft. Ik vind het overzichtelijk door de gele bladzijdes. Ik moet alleen uitzoeken wat ze bedoelen met 1e. 2e en 3e cyclus.


Via de Thomas web-pagina vind ik ook mijn antwoorden:
Een eerste krachtlijn maakt duidelijk op welk punt alle onderwerpen aansluiten bij de groei van kinderen: groeien vanuit geborgenheid (eerste cyclus), groeien in verbondenheid (tweede cyclus), groeien met kracht (derde cyclus). De tweede krachtlijn kijkt naar de kinderen, zoals zij tussen andere mensen opgroeien: wij-ik-wij (eerste cyclus), jij-ik-jij (tweede cyclus), zij-ik-zij (derde cyclus). Daarop volgt een krachtlijn vanuit de kern van het christelijk geloven. God is op verschillende wijzen aanwezig in heel dit proces: Vader (eerste cyclus), Zoon (tweede cyclus) en heilige Geest (derde cyclus).

donderdag 10 december 2009

"in de kijker" Thomas-webpagina

Ik heb een paar impulsen op de Thomas-webpagina gelezen. De lessen zijn helemaal af. Het hele leerplan is erin verwerkt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet alles gelezen heb. Ik zoek graag zelf mijn lessen uit. De impulsen zijn natuurlijk geweldig om als extra naast je te hebben, maar op dit moment geniet ik nog van mijn "onervarendheid". Ik denk dat het me een beetje benauwd om zo alles voorgeschoteld te krijgen. Het is helemaal af. En dit vind ik wat saai. Waarschijnlijk denk ik daar over 2 jaar anders over.


Als mijn planning een beetje klopt, dan zou dit het laatste bericht moeten zijn op mijn log-boek omtrent godsdienst.
Ik vind het jammer, want ik kon me goed verwoorden in mijn verhalen. Natuurlijk kan ik er nog van alles inzetten maar dat zal op een later tijdstip moeten gebeuren daar er nog teveel theoretische vakken op me wachten.
Daar ik al 7 jaar les geef, en alleen praktijk ervaring heb, schrik ik een beetje bij het theoretische gedeelte. Waarom doe ik het zo? Welk leerplan hoort bij mijn opdracht? ....Help!
Ik zie er soms tegenop, maar ik heb Lucienne en Ed beloofd dat ik deze opleiding af zou maken. En dat ga ik ook doen.
Van alle vakken die ik tot nu toe gehad heb, heeft Godsdienst het meeste bij me los gemaakt. Ik kijk erg graag terug naar de lessen, de reacties, mijn logboek, Leentje die me trots vertelde dat een gedeelte ervan werd voorgelezen in haar les. Wat voelde ik me trots op dat moment. De terug reizen in de auto, waar soms een traantje viel...
Hier thuis en om me heen ben ik de sterke dappere mama die de hele wereld aan kan, maar tijdens de godsdienst momenten durfde ik eindelijk mijn ware "ik" bloot te stellen. De ware "ik" die net als de maan niet perfect hoeft te zijn...

Ik ben blij dit vak op dit moment van mijn leven te hebben toegelaten, ik weet niet hoelang mijn buitenkant het volgehouden zou hebben... Zoals Koen Wouters in zijn lied zingt:" het zit van binnen...." Ik kan de dood van mijn zus en schoonbroer nog steeds niet loslaten maar verbitterd ben ik niet meer.
Bruno bedankt en ik wens je alvast namens mezelf en mijn hele familie hele fijne Feestdagen toe.
Elise




TOV3 bronnenboek

Gisteren ben ik naar de Mediatheek gegaan om de handboeken van TOV eens door te nemen.
Ik merkte op dat er heel veel klappers waren vol lesmateriaal. De klappers waren verdeeld in de verschillende klasse niveaus.
Ik heb in de eerste jaars hanboeken gekeken en merkte al snel op dat er heel weinig tekst in zat. Mijn voorkeur ging naar de lessen voor de derde jaars.
De lessen zijn overzichtelijk en bestaan uit verschillende thema's. Iedere thema bestaat uit 4-5 bladzijde. Er staan zoveel thema's in...
Ik bekijk het thema: "Kijken met je hart". Er staat een gedicht in van Anders Andreus omtrent dit thema. Ik heb deze alleen gelezen maar niet overgeschreven. Dan komen er twee stripverhalen. Een is het verhaal van Ruth, en de ander over Petrus en Cornelis.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik iets dieper over de inhoud van de verhalen zou moeten ingaan, zou ik deze les willen geven. Er staan allemaal mooie grote foto's in om over na te denken. De foto's staan om de vraag:" Kom je bij mij?"
Ik zie iemand die huilt, iemand die ruzie met iemand anders heeft, iemand die bidt, iemand die in elkaar wordt geslagen, een neger die alleen in de bus zit, iemand die verdrietig is, twee meisjes die samen spelen en oudere mensen die elkaar aankijken.
Door de duidelijke foto's zou je aan kinderen allerlei levensvragen kunnen stellen. Wat vind je ervan? Zou jij naar die persoon durven lopen? Wat zou je kunnen doen om de persoon die verdrietig is te troosten? Mag je iemand zomaar slaan? Waarom gaat niemand naast die donkere meneer zitten? Heb jij wel eens naast een neger gezeten?...


Ik blader wat door het handboek. Ik kom bij het thema: "Ik heb alleen jullie handen." Ik zie een grote tekening van Jezus die z'n ogen dicht heeft, maar zijn handen geopend heeft.

Ik lees een stripverhaal die "Ik troost jou, jij troost mij" als titel heeft. De hoofdpersonages zijn een muisje en een schildpad. De schildpad huilt in z'n schild, het muisje klopt aan en troost hem.
Er komen allemaal tips om iemand te troosten. Je zou de leerlingen eerst naar hun tips kunnen vragen en daarna samen de tips doornemen.Tips zijn: goed luisteren, neem de tijd om te luisteren, probeer je in zijn plaats te stellen, stel extra vraagjes over zijn verdriet, zeg niet gauw: het gaat wel over, begin niet te vlug over jezelf, doe een leuk voorstel naderhand, blijf vragen: Hoe is het nu met je?

Allemaal tips die een leuke boeiende les zouden kunnen opleveren!

Er staan nog tekekningen over de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001. Ook boze en verdrietige brieven van kinderen horen erbij. Je zou eens kunnen nagaan of kinderen er vanaf weten, en wat ze erbij voelen....

Samuel


Harry, een beetje zoals Jezus?

Is Voldemort de duivel?

Jezus Christus en Harry Potter, 2 supersterren?


Deze vragen staan centraal bij het tijdschrift "Samuel" die ik onlangs gelezen heb.
Wat hebben deze kleine tovenaar en Jezus, de zoon van God, gemeen?

Ik neem aan dat ik deze antwoorden niet hoef te geven daar ze gewoon te lezen zijn in het tijdschrift.
Ik vind het voor kinderen een mooi tijdschrift met veel foto's, stripverhalen, kleurplaten, korte Bijbelverhalen, intervieuw met kinderen die een ander geloof hebben, een ontmoeting met Bisschop Harpigny, wat betekent het woord "Alleluja"?, een artikel omtrent kinderrechten, een recept voor pompoensoep voor Halloween, twee puzzels en een doordenkertje als ontspanning.

Er staat ook een mooi verhaal in om over na te denken "De toren en de eik". De toren zegt tegen een kleine eikel:" Ik zal eeuwig leven, want ik ben groot en sterk en ik ben van steen."
Het eikeltje sterft maar groeit uit ot een grote en sterke boom die lucht aan de mensen geeft, en schaduw aan wie schuilen wil voor de warmte.
Als jaren later de toren in elkaar zakt denkt de eik:" Jammer dat stenen niet sterven, anders kon er een nieuwe toren groeien."

Ondanks dat het tijdschrift klein is, bevat het veel informatie omtrent het Geloof. Het geloof wordt met het hedendaagse vergeleken. Kinderen kunnen zich daar gemakkelijk in verplaatsen.

Ik had nog nooit eerder stilgestaan met de vergelijking van Harry en Jezus. Ik vond de verschillen en overeenkomsten boeiend om te lezen. Misschien zal ik Harry nu anders bekijken...




donderdag 3 december 2009

Voor ieder probleem is er een oplossing



Vandaag werd mij gevraagd om de tweede klas van de lagere Kennedy-school voor een uurtje over te nemen, daar de juffrouw naar een begrafenis moest gaan.
Ik heb daar geen problemen mee, en vind het altijd leuk om nieuwe gezichten te leren kennen. De juf vraagt mij of ik een les godsdienst zou willen geven.
Ze geeft me een blaadje uit een klapper en daar staat precies vermeld wat ik moet doen. Ik vind het vreemd dat alles zo voor me op papier staat. De levensvragen die ik moet stellen, de tekst die ik hardop moet lezen, de reactie die ik moet verwachten, het rollenspel die ik eventueel met ze kan doen....
Ik vind het altijd leuk om zelf van alles te bedenken maar hier wordt me alles al voorgeschoteld. Het hele leerplan, die wij van buiten moeten kennen is hier al in verwerkt.
De leerlingen zijn erg nieuwsgierig naar me en ik vertel wat over mezelf. De godsdienstles gaat over de thuissituatie: heb je altijd zin om te spelen met broertjes/ zusjes? Wil je dan altijd je zin? Laat je een jonger iemand bij een spel ook wel eens winnen?
Ik vraag of de leerlingen naamkaartjes hebben zodat ik ze bij de voornaam kan aanspreken. Ik vraag of er kinderen zijn die géén broertjes of zusjes hebben, en of deze willen opstaan. Dit doe ik ook bij kinderen met 1, 2 en zelfs 3 zusjes/broertjes. Ik vraag ze afzonderlijk naar hun thuissituatie, en er ontstaat en gezellige sfeer.
Ruben heeft een broertje van 1 jaar die hem “Baba” noemt. Ik vertel ze dat kinderen van deze leeftijd die naam nog niet kunnen uitspreken en daarom hun eigen woorden verzinnen. Als je zou vragen :”Waar is Baba?” dan zou de kleine niet reageren. Maar als je zou vragen: “Waar is Ruben?”Dan zou de kleine meteen reageren met “Baba??”
Ik imiteer de kleine en de kinderen moeten erg lachen.

Dean heeft een zusje van 1,5 die veel bijt en dat vindt hij niet leuk. Ik vertel hem dat het heel normaal is dat ze op deze leeftijd willen bijten. Ze kunnen nog niet goed verwoorden wat ze willen en met dit gedrag verdedigen ze zichzelf. Net zoals dieren. Ik zeg dan altijd dat hun “snappertje” het nog niet doet. Ik stel hem gerust dat dit weg zal gaan zodra ze hele zinnen zal praten. Ik zeg voor de grap dat dit zeker nog 2 jaar zal duren, en hij kijkt me heel benauwd aan... Ik vertel de kinderen dat als kinderen op latere leeftijd bijten dit niet normaal is, en dat deze kinderen vaak op jonge leeftijd alles toegelaten werd. Op latere leeftijd vernemen ouders dat er ook “nee” bestaat, maar dan is het vaak te laat en gaan die kinderen dit gedrag ook vertonen. Maar dit is dan niet goed!

Levin heeft moeite om te blijven zitten op zijn stoel. Ik heb hem al meerdere malen lief gevraagd om goed te gaan zitten, anders zou hij wel eens kunnen vallen.
We hebben het over: Hoe kun je nou het beste iets vragen aan iemand anders? Ik vertel dat er 2 manieren zijn. Ik loop richting Levin die weer eens met een knie op de stoel leunt. Als ik naast hem sta, tover ik mijn hele harde strenge stem en wijst met mijn vinger:” Jij gaat nu zitten!” en meteen erachter aan zeg ik met een engelen stem: je kunt ook vragen:” Levin, kun je alsjeblieft even gaan zitten?”
Levin is de hele les mooi blijven zitten, zo was hij geschrokken en de klas moest er erg om lachen.

Ik vertel dat wij 5 kinderen thuis hebben en samen kijken we naar de voor- en nadelen om alleen thuis te zijn of met zo'n grote groep. ( aandacht, cadeaus, speeltuin...)

Tark vertelt dat zijn oudere zus nooit met hem wil spelen maar sinds hij besneden is, het veel beter gaat en hij altijd een snoepje van haar krijgt. Ik moet zo lachen, niemand van de kinderen reageert en ik denk:” Voor ieder probleem is er een oplossing....”

Als toetje lees ik het verhaaltje die bij dit thema hoort. Ik gebruik verschillende stemmetjes voor de personages en de klas is muisstil.
Als het verhaal klaar is, beginnen ze allemaal te klappen en ik maak een mooie buiging. Juf Hannie komt even om de hoek kijken en klapt mee.
Het is al bijna tijd, wat is het toch heerlijk om zo met kinderen te werken.....